Caloriebehoefte Calculator

Klik op onderstaande link en reken je eigen persoonlijke caloriebehoefte uit! Houd rekening met je eigen leefstijl. Dus probeer kritisch te kijken naar je eigen activiteitsniveau (hoevaak je sport/beweegt), maar ook hoe actief je bent buiten je werk en de sportmomenten om! 

Aanvullende informatie over calorieën

Aanvullende informatie 

De caloriecalculator is gebasseerd op de formule van Harris en Benedict. Dit is een wetenschappelijke formule die wordt gebruikt in de voedingsdiëtiek om te bepalen wat de energiebehoefte van een uniek persoon is. Bij deze formule wordt rekening gehouden met persoonlijke en unieke gegevens, zoals het geslacht, de leeftijd, lengte en het gewicht. Maar ook wordt er rekening gehouden met het activiteitsniveau wat heel erg belangrijk is. Wanneer jij namelijk veel beweegt, kan je ook meer eten. Wanneer je minder beweegt, moet je rekening houden met het feit dat je stofwisseling anders werkt. Probeer daarom jouw gegevens zo volledig mogelijk maar ook kritisch genoeg in te vullen.


Calorietekort 

Het eten in een calorietekort (je eet minder dan dat jouw lichaam verbruikt), zorgt voor een caloriedeficiëntie. Dit zorgt er voor dat een te kort aan energie ontstaat. Wanneer jij te maken hebt met overgewicht, zal je er voor moeten zorgen dat jouw lichaam gewicht verliest. En dat kan door een deficiëntie (tekort) te creëeren. De vuistregel is om in een calorietekort van 500 calorieën per dag te eten. Op deze manier kan je namelijk per week -0.5 kg afvallen. Maar wanneer je dit lastig vindt, wil ik je adviseren om een calorietekort aan te houden van 300 calorieën. Misschien gaat het gewichtsverlies dan minder snel, maar zal jouw lichaam beter wennen aan het eten in een calorietekort en ontwikkel je minder snel cravings. 


Ondervoed jezelf niet!

Het kan zijn dat er een bepaald aantal calorieën uit deze berekening komt wat jij als erg weinig ervaart. Wanneer er bijvoorbeeld wordt aanbevolen om maar 1200 tot 1400 calorieën per dag te eten, wil ik je ook adviseren om een calorietekort van 300 calorieën te hanteren. Je hebt namelijk een volwassen lichaam die voldoende voeding nodig heeft. En door jezelf uit te hongeren ontwikkel je juist bepaalde behoeften, cravings of wel gedachten die je eerder niet had.


Afvallen bij ernstig overgewicht

Heb jij te kampen met (ernstig) overgewicht? Raadpleeg dan eerst jouw huisarts of deze formule geschikt is voor jouw lijf. Wanneer jij bepaalde gezondheidsklachten ervaart door jouw overgewicht, kan het zijn dat je hier persoonlijke begeleiding voor nodig hebt en dat wil ik je ten alle tijden adviseren!