Afvallen, hoe begin je hiermee?
04 januari 2023 
in Voeding

Afvallen, hoe begin je hiermee?

Hoe begin je met afvallen? 

Afvallen is een lastige strijd, waar veel mensen in hun leven wel eens mee te maken krijgen. Afgelopen jaren is ‘’body positivity’’ het tegenstrijdige idee tegen altijd maar willen afvallen, en het perfecte gewicht hebben. Ook is duurzaam eten, minder vlees eten, meer veganistisch of vegetarisch eten populair geworden. De ideeën, gedachten gangen manieren van afvallen en je zelf accepteren worden door deze bewegingen steeds lastiger. 

Maar.. wanneer jij voor jezelf hebt besloten dat je niet lekker in je vel zit en je graag wat kilo’s wil verliezen, wil je graag ergens beginnen! Ik wil je hierbij wat tips geven die kunnen helpen bij het afvallen!

Tip 1 – Bekijk je eigen eetpatroon
 Bij het starten met afvallen, is het erg belangrijk dat je zelf naar jouw eigen eetpatroon kan kijken. Soms kan jij al kleine aanpassingen maken in je eigen eetpatroon, wat veel succes kan boeken. Ook is het belangrijk om goed te kijken naar je eigen valkuilen. Mijn tip is daarom om in ieder geval een maand lang je eten op de ‘’eerlijke’’ manier bij te houden in MyFitnessPall. 

Door jouw eten bij te houden, krijg jij overzichtelijk te zien waar jouw uitdagingen liggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je opmerkt dat je te weinig eiwitten eet iedere dag, en te veel koolhydraten. Deze verhouding kan je gaandeweg dus gaan aanpassen.

Tip 2 – Eet in een calorietekort
 Een calorietekort betekent letterlijk minder eten dan je nodig hebt. Wanneer jij te maken hebt met overgewicht, heb jij een langere tijd in een calorie overschot gegeten. Omdat je nu wil afvallen, werkt het om in een calorie te kort te eten. Het is overigens wel belangrijk dat je nog steeds voldoende eet, en jij jezelf niet uithongert. Ook is het belangrijk dat de verhouding tussen de macronutriënten, koolhydraten, eiwitten en vetten in balans is. Zo wordt het lichaam nog steeds voldoende gevoed. 

Om jouw eigen calorietekort te berekenen, wordt door de meeste diëtisten en gewicht consulenten de formule van Harris & Benedict gebruikt. Deze formule houdt ook rekening met jouw activiteitsniveau. Dus hoe vaak jij beweegt per week. Deze formule kan je terugvinden in deze blog.

Tip 3 – Kom uit je comfortzone
 Wanneer je begint met afvallen, is het belangrijk om uit je comfortzone te durven komen. Jouw comfortzone is namelijk jouw veilige gebied, waar jij ook geen problemen ervaart en eigenlijk vaak kiest voor de meest ‘’makkelijke’’ optie waar jouw brein het minst weerstand tegen biedt. 

Uit je comfortzone stappen voelt daarom onwennig. Je moet nog wennen aan alle nieuwe veranderingen, gevoelens en misschien wel frustraties. Deze gevoelens kunnen soms wat overweldigend aanvoelen, maar uiteindelijk zorgt het uit je comfortzone stappen voor groei. 

Tip 4 – Vertel je omgeving waar je mee bezig bent
 De verandering om af te vallen, en het aanpassen van je eetpatroon kan soms heel lastig zijn. Je krijgt namelijk te maken met etentjes, sociale druk maar ook met de mening van anderen. Het is daarom belangrijk dat jij jouw omgeving inlicht waar je mee bezig bent en waarom dit belangrijk voor je is, en dat jij dit zelf echt graag wil. 

Tip 5 – Werk aan je mindset
 Het werken aan jouw mindset is een van de belangrijkste punten. Je wil namelijk niet alleen gewicht verliezen, maar je wil het resultaat ook vol kunnen houden. Daarom is het belangrijk dat jij werkt aan je eigen mindset, en dat je jezelf leert focussen op je eigen doelen.

 Het uitdagen van je eigen negatieve gedachten, onzekerheden en het stellen van doelen zijn een onderdeel van jouw eigen afvalreis. In de volgende blog heb ik beschreven hoe jij aan je eigen mindset kan werken! 

Tip 6 – Breng structuur en planning aan in je eetpatroon
 Wanneer je bent begonnen met afvallen, kan het werken om structuur aan te brengen in je eetpatroon. Hier bedoel ik mee, dat je op vaste tijden kan gaan eten. En inplant dat je 3 of 6 eetmomenten per dag hebt. 

Door een planning te maken, en ook alvast de boodschappen hiervoor in huis te halen ben jij eerder geneigd om je aan je eigen plan te houden omdat je het ook zonde vindt om dit te vervangen door andere producten. Daardoor zorg je voor jezelf dat jij jouw eigen focus kunt behouden.  

Wil je meer weten en je gehele eigen plan schrijven? Bestel dan nu de fitmetmarije methode! Deze is verkrijgbaar in een e-book variant voor €16,95 en in een hardcopy variant voor €24,95 

Over de schrijver
Reactie plaatsen