Hoe kom jij back on track na de feestdagen?
03 januari 2023 

Hoe kom jij back on track na de feestdagen?

Hoe kom jij back on track na de feestdagen?

Ik hoop dat je fijne feestdagen hebt gehad, en heerlijk hebt genoten van alle lekkernijen zonder schuldgevoel! Misschien heb je goede voornemens gemaakt, en misschien ook niet. Toch wil ik je wat handvaten en tips meegeven om weer back on track te komen in de aankomende periode!

Tip 1 - Leg de lat niet te hoog

Het nieuwe jaar, 2023 is net begonnen. Iedereen is vaak aan het begin van het jaar bezig met goede voornemens, om toch dingen anders te doen. Wanneer jij de lat erg hoog legt met jouw nieuwe voornemens, worden sommige voornemens misschien ook niet haalbaar. Daar kan jij jezelf enorm mee teleurstellen. Bedenk daarom vooral korte termijn doelen, zodat deze doelen in kleinere stappen te behalen zijn. Wanneer je deze doelen behaald, zal dit jou uiteindelijk meer zelfvertrouwen bieden!

 Tip 2 - Honger jezelf niet uit 

Nadat je een periode (meer) hebt gegeten dan normaal, lijkt het jou misschien een verstandig idee om iets minder te eten, of misschien wel heel weinig. Ik wil je er op attenderen dat dit absoluut geen slim idee is. Ten eerste heeft het lichaam namelijk gewoon de voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren en om hier energie uit te halen.

Daarbij is het lichaam zo geprogrammeerd in de oertijd, dat wanneer jouw lichaam in ''schaarste'' verkeerd (dus te weinig voedingsstoffen binnen krijgt) dit als een soort van ''nood'' moment beschouwd. Dit betekent ook, dat het lichaam tweemaal het eten opneemt wanneer jij weer ''normaal'' gaat eten, om jouw lichaam te kunnen onderhouden in deze noodsituaties. Uithongeren werkt dus averechts. Daarom is het nooit een goede oplossing om jezelf uit te hongeren!

 Tip 3 - Eet voldoende eiwitten en vezels

Het eten van eiwitten en vezels zorgt er voor dat het lichaam ''volume'' voedsel binnenkrijgt, wat ook betekent dat het lichaam langer verzadigd is. Hiermee ga je de momenten dat je ''lekkere'' trek hebt meer tegen, omdat je over het algemeen de gehele dag al voldoende volume voedsel hebt binnen gekregen.

 Tip 4 - Drink voldoende water en thee

Een goede tip is om bij iedere maaltijd een glas water te nemen. Het drinken van water of thee, zorgt voor een voller gevoel. Ook zorgt het er voor dat afvalstoffen en andere stoffen het lichaam sneller verlaten. Probeer 2 tot 2.5 liter water (of in ieder geval vocht) per dag te drinken!

 Tip 5 - Beweeg minimaal 30 minuten per dag

Het bewegen van minimaal 30 minuten per dag, zorgt er voor dat jouw lichaam in een goede energie blijft. Ook verlaagt het de kans op hart-en vaatziekten. Daarbij zorgt bewegen voor een snellere ''ruststofwisseling'' dus verbrand je uiteindelijk meer calorieën in rust.


Heel veel succes!

Over de schrijver
Reactie plaatsen